Programma's

4. Leefbaarheid en onderwijs

Programma 4. Leefbaarheid en onderwijs

Hoofddoelstelling programma (missie):

Een sterke, dragende, levendige samenleving met goede en toegankelijke (basis)voorzieningen.

Leerlingenvervoer
De verordening en de beleidsregels leerlingenvervoer zijn in mei 2023 aangepast. In nauwe samenwerking met de vervoerder wordt gewerkt aan kwalitatief goed leerlingenvervoer.  

Bibliotheken
Het nieuwe beleidsplan bibliotheken wordt eind 2023 voorgelegd aan de gemeenteraad.

Sport en bewegen
Wij hebben het Lokaal Sport- en Beweegakkoord, als onderdeel van de Brede SPUK regeling, herijkt. Daarmee is beschikbaarstelling van rijksmiddelen voor de uitvoering van dit akkoord in de periode 2023 tot en met 2026 geborgd.

Noodfonds voor verenigingen en maatschappelijke organisaties
We hebben de subsidie ‘Noodfonds verhoogde energie- en/of huurkosten voor verenigingen, maatschappelijke- en vrijwilligersorganisaties op het gebied van sport & bewegen, kunst & cultuur en welzijn’ opengesteld. De subsidieregeling geeft een financiële tegemoetkoming voor organisaties die geraakt worden door onvoorziene verhoogde energie- en/of huurkosten.

Accommodatiebeleid
We bereiden nieuw accommodatiebeleid voor. In oktober is een consulterend Petear ingepland. Naar verwachting volgt eind dit jaar besluitvorming.

Voor- en Vroegschoolse Educatie
Er is een nieuw beleidsplan voor Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) en peuteropvang geschreven. Het beleidsplan is besproken in de LEA (Lokale Educatieve Agenda) en met de betrokken organisaties. Het beleidsplan is in september unaniem vastgesteld door de gemeenteraad.

Duurzaam en toekomstgericht Integraal Huisvestingsplan onderwijshuisvesting
Het Integraal Huisvestingsplan (IHP) loopt af per 2024. Er is begin 2023 gestart met de ontwikkeling van een nieuw IHP voor 2024-2039. In het eerste kwartaal van 2024 wordt het nieuwe IHP aan de raad voorgelegd. Daarnaast lopen er diverse trajecten voor nieuw- en verbouw van scholen.

Leerplicht
Ook in gemeente De Fryske Marren zien we, ondanks dat onze regio het minst aantal schoolverlaters van Nederland heeft, een stijging in voortijdig schoolverlaten. Een belangrijke oorzaak is dat jongeren gedemotiveerd zijn geraakt in coronatijd. Ook zijn veel studenten vanwege de krapte op de arbeidsmarkt verleid om werk boven school te verkiezen. Daarnaast zijn een toename van psychische klachten, verkeerde studiekeuze en onvoldoende begeleiding op school oorzaken van voortijdig schoolverlaten.

Deze pagina is gebouwd op 10/05/2023 07:24:09 met de export van 10/05/2023 07:13:41