Programma's

5. Sociaal domein

5.1 Samenleving

Doelstelling:

Een sterke, dragende samenleving met goede en toegankelijke basisvoorzieningen, waarin iedereen (naar vermogen) meedoet: de inclusieve samenleving. Daartoe richten we ons op het bevorderen van zelfredzaamheid, participatie en mantelzorg en het versterken van inwonersinitiatieven, verenigingen en vrijwilligersorganisaties.

Preventief jeugdbeleid

Outreachend jongerenwerk
Samen met de welzijnsorganisatie Sociaal Werk De Kear (hierna: De Kear) wordt gewerkt aan een integrale aanpak 'Jongeren veilig op straat' via het outreachend jongerenwerk. Jongerenwerkers van De Kear zijn aanwezig in Joure, Balk en Lemmer en wanneer nodig, daarbuiten.

Het outreachend jongerenwerk wordt gefinancierd door middel van een eenmalige subsidie (NPO gelden) en stopt eind 2023. Gezien de groeiende vraag om outreachend jongerenwerkers in te zetten in meer dorpen binnen De Fryske Marren, is het van groot belang om de huidige inzet te verlengen. Op dit moment wordt gekeken naar de (financiële) mogelijkheden om het outreachend jongerenwerk voort te zetten.

Jongerenwerk op scholen
Vanuit De Kear zijn jongerenwerkers actief op de locaties van voortgezet onderwijs binnen onze gemeente. Daar werken ze intensief samen met de scholen. Leerlingen op scholen buiten onze gemeente kunnen gebruik maken van het aanbod dat vanuit vestigingsgemeente via het lokale jongerenwerk op de scholen wordt georganiseerd. Het aanbod bestaat uit het bieden van luisterend oor, geven van informatie en daar waar nodig een actieve doorverwijzing naar het Sociaal Wijkteam.

Schoolmaatschappelijk werk
Op de kinderdagverblijven, basisonderwijs en het voortgezet onderwijs is het schoolmaatschappelijk werk (Sociaal Wijkteam) en de jeugdgezondheidszorg beschikbaar voor ouders en kinderen die informatie-, of een ondersteuningsvraag hebben.

Welzijnswerk
Wij hebben samen met De Kear een ontwikkelagenda vastgesteld. De Kear is gestart met de uitwerking van deze ontwikkelagenda. De opbrengsten van de ontwikkelagenda en de uitwerking worden gekoppeld aan de actualisatie van de welzijnsopdracht in 2023/2024. In samenwerking met De Kear wordt onder meer invulling gegeven aan:

  • Een pilot over het verbeteren van algemene voorzieningen
  • Uitrol Welzijn op Recept

Welzijn op Recept is gericht op de samenwerking tussen welzijn en eerstelijnszorg. De huisarts verwijst patiënten met psychosociale klachten door naar de welzijnscoaches van De Kear. De welzijnscoach kijkt  met de patiënt naar activiteiten die hij/zij in het dagelijks leven kan ondernemen om zich beter te voelen. Dit leidt tot minder verwijzingen naar specialistische hulp en moet leiden tot minder druk op de eerstelijns zorg. Inmiddels zijn alle huisartsenpraktijken in de gemeente De Fryske Marren aangesloten bij Welzijn op Recept.

  • Gebiedsgericht werken

In het eerste half jaar van 2023 hebben de gemeente, De Kear, politie, GGD en woningcorporaties samen gewerkt aan een gebiedsanalyse. Dit sluit aan op de visie van de gemeente op een goede integrale samenwerking tussen ketenpartners. De gebiedsanalyse geeft samenwerkingspartners inzicht in wat er speelt in de gemeente (vergrijzing, verjonging, inkomensniveau, leefbaarheid, ziektebeelden). Zo kunnen zij beter bepalen welke zorg en ondersteuning aan inwoners nodig is. De gemeente is gestart met het maken van een digitale pagina, waarin deze gegevens terug te vinden zijn. In het tweede half jaar van 2023 wordt verder gewerkt aan de digitale pagina en een testproject.  

Inclusiebeleid

We zijn begin 2023 gestart met het project ‘Begrijpelijke dienstverlening’
Binnen de gemeente werken wij leesbaar schrijven. Het doel is dat brieven die we vanuit de gemeente versturen begrijpelijk zijn voor alle inwoners. Ook zetten we de ‘Brievenwasserette’ in. Dit is een dienst van de gemeente, waarmee inwoners moeilijke brieven en teksten kunnen laten vertalen.

‘Iedereen doet mee: de inclusieve samenleving’
In dit kader zijn we in september 2023 samen met de Stichting Inclusief Bewegen en Sociaal Werk De Kear gestart met het proefproject ‘Meedenken in de samenleving’. Een samengestelde werkgroep van inwoners met een beperking gaat in drie bijeenkomsten aan de slag met verschillende thema’s rondom inclusie, zoals toegankelijkheid van openbare ruimtes in de gemeente. Het doel is om ervoor te zorgen dat iedereen, met of zonder beperking, kan meedoen in de samenleving en ervaringsdeskundige inwoners, ook na het project blijven meedoen in de werkgroep.

Mantelzorg
We blijven de cijfers van de jaarlijkse mantelzorgwaardering monitoren en bekendheid geven aan deze regeling. Het aanvraagformulier mantelzorgwaardering wordt opnieuw bekeken. Het plan is om deze aanvraag digitaal te laten verlopen. Hierbij zal er steekproefsgewijs gecheckt worden of deze aanvragen correct worden toegekend. We vragen mantelzorgers bij deze aanvraag toestemming voor het delen van hun gegevens met de Kear die het mantelzorg informatiepunt beheert. De Kear informeert de mantelzorger vervolgens over de activiteiten en het aanbod voor ondersteuning binnen de gemeente. 

Vrijwilligerswerk
In onze gemeente zijn veel vrijwilligers actief: zo’n 60% van onze inwoners verricht vrijwilligerswerk. Onderdeel van onze opdracht aan De Kear is het ondersteunen van maatschappelijke inwonersinitiatieven, verenigingen en vrijwilligersorganisaties. Deze ondersteuning is altijd zo kort en zo licht mogelijk. Tijdens de dag van de vrijwilliger in december 2023 is er aandacht voor deze belangrijke doelgroep.

Deze pagina is gebouwd op 10/05/2023 07:24:09 met de export van 10/05/2023 07:13:41