Programma's

5. Sociaal domein

5.3 Inkomensregelingen en participatie

Doelstelling:

Inwoners die de mogelijkheid hebben om te werken, kunnen onafhankelijk in het bestaan voorzien.
Financiële hulp en ondersteuning bieden aan inwoners voor wie dit noodzakelijk is.
Nieuwe inwoners kennen de Nederlandse taal en burgeren succesvol in.
Inwoners met problematische schulden of financiële problemen ontvangen schuldhulpverlening of ondersteuning.
Inwoners met een minimuminkomen kunnen meedoen in de maatschappij.

Participatiewet (inclusief IOAZ, IOAW en BBZ en loonkostensubsidies)
Het bestand reguliere bijstand en IOAW (Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers) is in 2023 licht gestegen. De regeling voor de loonkostensubsidie wordt goed gebruikt. Bijstandsgerechtigden met een beperking vinden hierdoor makkelijker een werkplek bij een werkgever. Een deel van hun loonsom wordt gecompenseerd via de loonkostensubsidie, afhankelijk van hun arbeidscapaciteit.

Bijstandsbesluit zelfstandigen (Bbz)
Het Bijstandsbesluit zelfstandigen (Bbz) wordt uitgevoerd door het Bureau Zelfstandigen Fryslân (BZF).
We zien een toename aan overige vragen van ondernemers, waaronder vragen over schuldhulpverlening en parttime ondernemerschap. Wat opvalt is dat we voor het eerst sinds onze start in 2004 meer Bbz aanvragen van gevestigd ondernemers hebben dan van startende ondernemers. De daling van het aantal starters zal waarschijnlijk te maken hebben met de gunstige arbeidsmarkt, maar heeft ook te maken met de nasleep van de coronajaren waarin weinig ondernemers zijn gestart.

De stijging van het aantal aanvragen van gevestigd ondernemers heeft te maken met de toegenomen schuldenproblematiek en de stijgende prijzen. Gevestigd ondernemers kunnen maximaal één jaar inkomensondersteuning krijgen en doen dus maximaal twee keer een aanvraag. Er is een aantal klanten doorgestuurd naar Zuidweg en Partners voor een schuldhulptraject.

Begeleiding van inwoners naar duurzaam, betaald werk of sociaal activeren van inwoners (Werkleerbedrijf)
We zien dat voor bemiddeling van deze doelgroep naar werk meer tijd nodig is om een plaatsing te kunnen realiseren. We spelen op deze behoefte in.

Wet sociale werkvoorziening (Wsw)
De uitvoering van de (oude) Wsw binnen de NV Empatec wordt meegenomen in de doorontwikkeling richting Werkleerbedrijf inclusief de re-integratie onderdelen Pastiel en De Wurkjouwer. Er is in 2023 in nauwe samenwerking met Empatec en de deelnemende gemeenten een implementatieplan van de businesscase opgesteld. De deelnemende gemeenteraden zijn hierover in juni 2023 met een raadsmemo geïnformeerd. In het najaar organiseren we een informatieve radenbijeenkomst over dit onderwerp. Naast dit traject loopt de wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Fryslân-West.

Energietoeslag
Voor deze toeslag is op 3 juli 2023 een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. De Tweede en Eerste kamer moeten hierover nog een besluit nemen. In juli 2023 is op de website informatie geplaatst en intern over gecommuniceerd. Op dit moment wordt gewerkt aan de beleidsregels met als uitgangspunt ambtshalve nabetaling.

Aanvalsplan Armoede
Het aanvalsplan wordt in het vierde kwartaal aangeboden. De evaluatie van het minimabeleid en de mogelijkheid om aan te sluiten bij het volwassenenfonds wordt bij het Aanvalsplan betrokken. Het platform armoede en schulden is betrokken bij het schrijven van het aanvalsplan Armoede en de Adviesraad sociaal domein heeft een positief advies uitgebracht en haar voorkeur voor scenario twee uitgesproken.

Armoedebestrijding in het kort:

  • Armoedebestrijding en bijzondere bijstand

406 huishoudens hebben tot september periodieke of incidentele bijzonder bijstand toegekend gekregen.

  • Kindpakket

Door het Jeugdfonds Sport en Cultuur en de stichting Leergeld Zuidwest Friesland worden kind voorzieningen in natura verstrekt waardoor kinderen die in armoede opgroeien weer kunnen meedoen met onderwijs, sport en cultuur. Het aantal aanvragen is net als voorgaande jaren hoog. Door de goede samenwerking met scholen en verenigingen wordt ongeveer drie op de vier kinderen, die vallen onder de doelgroep, bereikt.

Collectieve ziektekostenverzekering de AV Frieso
Met het bieden van de collectieve ziektekostenverzekering de AV Frieso zorgen wij ervoor dat ruim 1000 inwoners zich adequaat kunnen verzekeren voor zorgkosten. Samen met De Friesland werken we aan een tweede variant van de collectieve ziektekostenverzekering voor inwoners met een reguliere zorgvraag en een laag inkomen.

Schuldhulpverlening
Zowel de wettelijke schuldregeling als de minnelijke schuldregeling is verkort naar 18 maanden. De nieuwe looptijd is per 1 juli 2023 ingevoerd. Samen met de Kredietbank is afgesproken dat alle inwoners die zich vanaf februari aanmelden, voor de verkorte aflostermijn van 18 maanden in aanmerking komen.

Samen met onze signaalpartners houden we ondernemers goed in de gaten, omdat niet iedereen de openstaande coronaschuld bij de Belastingdienst terugbetaalt. Via vroegsignalering krijgen we gemiddeld 160 huishoudens in beeld die een betaalachterstand hebben. We zoeken proactief contact met inwoners met meerdere betaalachterstanden. Dit zorgt ervoor dat inwoners in veel gevallen sneller hulp accepteren dan eerder het geval was. Daardoor starten zij sneller met het aanpakken van schulden en de oorzaak die hieraan ten grondslag ligt.

Inburgering statushouders
Er is gestart met het verder vorm en inhoud geven van de samenwerking tussen gemeente en de netwerkpartners. De aantallen inburgeraars groeit door een hogere taakstelling huisvesting. Voor Stavoor, de organisatie die de B1 en Z route uitvoert, betekent dit dat er meer groepen starten. Er is ook meer differentiatie mogelijk in uitvoeringslocaties en het niveau van de groepen. De provinciale pilot voor de onderwijsroute is succesvol verlopen. Daarom wordt de onderwijsroute in 2023 aanbesteed, ditmaal voor de komende jaren.

Deze pagina is gebouwd op 10/05/2023 07:24:09 met de export van 10/05/2023 07:13:41